Ni Hao, zoals ik in mijn vorige blogpost al schreef zou ik een kijkje geven in de keuken van Sichuan, die bekend staat als de meest culinaire keuken van China. Leuk voor m’n papa die met kerst een Chinees diner wil gaan bereiden.
Szechuan peper
Een groot aantal gerechten uit de keuken van Sichuan ontlenen hun smaak aan het rijkelijk gebruik van Szechuan peper. M’n mama heeft deze al in huis en kende deze bijzondere peper al vanuit haar werk bij kruidenexpert Silvo. De Szechuan peper is een inheemse plant (fruit), die ook bekend staat als een peperbloem. Szechuan peper is eigenlijk geen peper, want de roodbruine vrucht is een besje dat afkomstig is van de stekelige es en behoort tot de citrusvrucht familie. De vrucht is niet zo pittig als de chili peper en heeft een unieke, lichte citroensmaak en houtige geur die de tong kan verlammen en tintelt. Veel mensen vinden deze smaak aantrekkelijk en het schijnt zelfs verslavend te kunnen werken… Het Chinees heeft een apart woord voor deze smaaksensatie: ma (麻). En wist je dat, geliefden een zakje Szechuan peper uitwisselen als blijk van genegenheid.
Spicy food
Later heeft de rode chili peper zijn weg naar Sichuan gevonden en is het tegenwoordig één van de meest gebruikte ingrediënten. Pittig eten is geliefd in het hete en vochtige klimaat van dit deel van China. Inwoners geloven dat het de poriën van de huid opent en zo het lichaam in staat stelt af te koelen. Daarnaast stimuleert en reinigt het het gehemelte en maakt het ontvankelijker voor allerlei smaken.
Andere veelgebruikte ingrediënten in de keuken van Sichuan zijn: knoflook, suiker, rijstwijn, gember, noten en sojasaus. In de Sichuanese Keuken wordt veel rundvlees gebruikt, er worden namelijk veel ossen gehouden in deze regio van China. Mensen uit Sichuan prefereren vlees boven vis.
De basis kooktechnieken zijn voornamelijk roerbakken, stomen en stoven. Er wordt gezegd dat iemand die geen Sichuan voedsel heeft geprobeerd, nooit echt China heeft ervaren.
Tot zover een kijkje in de keuken van Sichuan, binnenkort kan je een eerste recept verwachten dan kan papa alvast een beetje oefenen.
Mànmàn chī! - Eet smakelijk!
Kusjes van Mats XXX
Een groot aantal gerechten uit de keuken van Sichuan ontlenen hun smaak aan het rijkelijk gebruik van Szechuan peper. M’n mama heeft deze al in huis en kende deze bijzondere peper al vanuit haar werk bij kruidenexpert Silvo. De Szechuan peper is een inheemse plant (fruit), die ook bekend staat als een peperbloem. Szechuan peper is eigenlijk geen peper, want de roodbruine vrucht is een besje dat afkomstig is van de stekelige es en behoort tot de citrusvrucht familie. De vrucht is niet zo pittig als de chili peper en heeft een unieke, lichte citroensmaak en houtige geur die de tong kan verlammen en tintelt. Veel mensen vinden deze smaak aantrekkelijk en het schijnt zelfs verslavend te kunnen werken… Het Chinees heeft een apart woord voor deze smaaksensatie: ma (麻). En wist je dat, geliefden een zakje Szechuan peper uitwisselen als blijk van genegenheid.
Spicy food
Later heeft de rode chili peper zijn weg naar Sichuan gevonden en is het tegenwoordig één van de meest gebruikte ingrediënten. Pittig eten is geliefd in het hete en vochtige klimaat van dit deel van China. Inwoners geloven dat het de poriën van de huid opent en zo het lichaam in staat stelt af te koelen. Daarnaast stimuleert en reinigt het het gehemelte en maakt het ontvankelijker voor allerlei smaken.
Andere veelgebruikte ingrediënten in de keuken van Sichuan zijn: knoflook, suiker, rijstwijn, gember, noten en sojasaus. In de Sichuanese Keuken wordt veel rundvlees gebruikt, er worden namelijk veel ossen gehouden in deze regio van China. Mensen uit Sichuan prefereren vlees boven vis.
De basis kooktechnieken zijn voornamelijk roerbakken, stomen en stoven. Er wordt gezegd dat iemand die geen Sichuan voedsel heeft geprobeerd, nooit echt China heeft ervaren.
Tot zover een kijkje in de keuken van Sichuan, binnenkort kan je een eerste recept verwachten dan kan papa alvast een beetje oefenen.
Mànmàn chī! - Eet smakelijk!
Kusjes van Mats XXX
Geen opmerkingen:
Een reactie posten