Over ons

Mijn foto
Dordrecht, Netherlands
Op deze blog delen we onze ervaringen met onze adoptie uit China.

dinsdag 31 mei 2011

Kung po-kip en gekarameliseerde tomaten

Zoals beloofd hier twee authentieke recepten uit de keuken van Sichuan, kung po-kip en gekarameliseerde tomaten. Beide gerechten bevatten de kenmerkende Sichuanese ingrediënten zoals peper, gember, suiker, rijstwijn en sojasaus. Esther is nog niet zo gewend aan heet eten dus zal ik de volgende keer de gedroogde chilipepers voor het serveren verwijderen J

Voor 2 personen:

Gekarameliseerde tomaten
Ingrediënten:
2 eetlepels (arachide) olie
250 gram kerstomaatjes
3 cm fijn geraspte gemberwortel
½ verse chilipeper, fijngehakt
2 eetlepels rijstwijn
1 eetlepel bruine basterdsuiker
1 dessertlepel rijstazijn
1 dessertlepel sojasaus

Verhit de olie in een braadpan of wok. Doe de tomaten erin en bak 2 minuten tot het vel blazen vormt. Voeg de gember en chilipeper toe en bak 30 seconden. Doe de rijstwijn erbij en bak 30 seconden. Doe de suiker erbij en bak ongeveer 1 minuut tot de tomaatjes gaan karameliseren. Doe tot slot de rijstazijn en sojasaus erbij en bak nog eens 30 seconden. Dan direct serveren!

Kung po-kip
Ingrediënten:
350 gram blokjes kip
1,5 eetlepel maïzena
1,5 eetlepel rijstwijn
2 eetlepels (arachide) olie
5 gedroogde kleine rode chilipepers
3 cm fijn geraspte gemberwortel
1,5 eetlepel basterdsuiker
50 gram geroosterde ongezouten pinda’s
1 eetlepel sojasaus
1 dessertlepel rijstazijn
Snufje szechuan peper

Roer de rijstwijn en maïzena door elkaar en doe de kip erbij. Laat een uurtje afgedekt marineren in de koelkast. Bak de chilipepers een paar minuten in de olie totdat ze gaan kleuren. Haal de pepers er met de schuimspaan uit en laat ze op keukenpapier uitlekken. Bak dan in deze chili-olie de kip gaar en voeg samen met de gember de chilipepers weer toe en roerbak nog 1 minuut. Strooi de suiker over de kip en bak 1 minuut. Voeg de pinda’s, sojasaus en azijn toe en roerbak nog 1 minuut. Direct serveren en bestrooien met szechuan peper.
Hou je net als Esther niet van heet eten: doe de chilipepers dan niet terug bij de kip maar voeg alleen gember toe.

Lekker met witte rijst, eet smakelijk!

We kijken er naar uit om de keuken van Sichuan in China zelf te ervaren en nog wat ideeën op te doen voor ons Chinese kerstdiner!

Groet Marcel

1 opmerking:

  1. Klinkt goed jullie recept! Nu maar hopen dat we het op de plaatjes kaart kunnen vinden in China;-).
    Succes nog de laatste dagen voor de reis!

    Tot woensdag!

    Groeten,
    Sandra en Marco

    BeantwoordenVerwijderen